Veelgemaakte fouten bij het poetsen met een elektrische tandenborstel

Veelgemaakte fouten bij het poetsen met een elektrische tandenborstel

Introductie

Het gebruik van een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen ten opzichte van een handtandenborstel. Zo zorgt het voor een betere reiniging van het gebit, vermindering van tandplak en het helpt tandvleesproblemen voorkomen. Echter, om optimaal te profiteren van deze voordelen, is het belangrijk om je elektrische tandenborstel op de juiste manier te gebruiken. In deze blog bespreken we veelgemaakte fouten bij het poetsen met een elektrische tandenborstel en geven we tips om deze te voorkomen.

1. Te veel druk uitoefenen tijdens het poetsen

Een mooie eigenschap van elektrische tandenborstels is dat ze het werk voor je doen. Het is dan ook van belang om zelf niet te veel druk uit te oefenen tijdens het poetsen. Te hard poetsen kan namelijk leiden tot beschadiging van je tandglazuur en irritatie van het tandvlees, wat uiteindelijk kan resulteren in tandvleesproblemen.

Tips voor het behouden van een zachte poetsdruk:

  • Laat de tandenborstel het werk doen en beweeg deze enkel rustig van tand naar tand.
  • Houd de tandenborstel losjes vast, alsof je een pen vasthoudt.
  • Let op signalen van te hard poetsen, zoals slijtage van de opzetborstel, gevoelige tanden of bloedend tandvlees.

2. Het negeren van de timerfunctie

Om effectief je gebit te reinigen, wordt aanbevolen om 2 minuten te poetsen. Veel elektrische tandenborstels zijn voorzien van een ingebouwde timer die je helpt deze tijd aan te houden. Door deze timerfunctie te gebruiken, zorg je ervoor dat je je gebit voldoende reinigt en je tandenborstel optimaal benut.

Tips om consistent de volledige 2 minuten te poetsen:

  • Verdeel je gebit in kwadranten: boven-links, boven-rechts, onder-links en onder-rechts. Poets elk kwadrant 30 seconden.
  • Gebruik de ingebouwde timer of zet zelf een klokje in de badkamer om de tijd bij te houden.
  • Combineer het poetsen met een andere activiteit, zoals het luisteren naar een liedje of het kijken naar je favoriete serie, om de tijd sneller te laten passeren.

3. Te lang wachten met het vervangen van de opzetborstel

Opzetborstels dienen gemiddeld elke 3 maanden vervangen te worden. Toch wachten veel mensen te lang met het vervangen ervan. Versleten opzetborstels zijn minder effectief in het reinigen van je gebit en kunnen zelfs tandvleesirritatie veroorzaken.

Tips om op tijd opzetborstels te vervangen:

  • Stel een herinnering in op je telefoon of schrijf de vervangingsdatum op de verpakking van de opzetborstel.
  • Houd een voorraad opzetborstels bij de hand, zodat je ze direct kunt vervangen wanneer dat nodig is.
  • Let op signalen dat je opzetborstel aan vervanging toe is, zoals versleten of uit elkaar staande borstelharen.

4. Gebruik van een verkeerde poetsmethode of -techniek

Elektrische tandenborstels zijn er in verschillende soorten, zoals oscillerend-roterend en sonisch. Afhankelijk van het type tandenborstel dat je gebruikt, zijn er verschillende poetstechnieken die je het beste kunt hanteren. Veelgemaakte fouten zijn het "schrobben" zoals je met een handtandenborstel zou doen of het niet lang genoeg stilstaan bij elke tand.

Tips voor het aanleren en toepassen van de juiste poetstechniek:

  • Lees de gebruiksaanwijzing van je elektrische tandenborstel om de juiste poetstechniek voor jouw type tandenborstel te achterhalen.
  • Houd de tandenborstel tijdens het poetsen enkele seconden op elke tand, zodat de elektrische kop zijn werk kan doen.
  • Let op je bewegingen tijdens het poetsen en corrigeer deze indien nodig om de juiste techniek toe te passen.

5. Het overslaan van belangrijke delen van het gebit

Een grondige reiniging van je gebit houdt in dat je alle delen van het gebit poetst, inclusief de achterste kiezen, tandvleesrand en tongoppervlak. Het is echter niet ongewoon dat sommige delen over het hoofd worden gezien of te snel worden gepoetst.

Tips om systematisch en grondig alle delen van het gebit te poetsen:

  • Start bij de achterste kiezen en werk systematisch naar voren toe bij zowel de boven- als onderkaak.
  • Besteed voldoende aandacht aan de tandvleesrand door de tandenborstel onder een lichte hoek tegen het tandvlees te plaatsen.
  • Poets ook het tongoppervlak om bacteriën te verwijderen en een frisse adem te bevorderen.

6. Ongelijkmatig lang poetsen van verschillende delen van het gebit

Naast het bereiken van alle delen van je gebit, is het ook van belang om de poetstijd gelijkmatig te verdelen over het gehele gebit. Een ongelijke verdeling van de poetstijd kan leiden tot minder goede reiniging van sommige delen van het gebit.

Tips om de poetstijd gelijkmatig te verdelen:

  • Werk in kwadranten en besteed 30 seconden aan elk kwadrant.
  • Wees bewust van je neiging om meer tijd te besteden aan de boven- of onderkaak, of aan de rechter- of linkerkant, en corrigeer dit indien nodig.
  • Gebruik een timer om je te helpen bij het verdelen van de poetstijd over alle delen van het gebit.

Conclusie

Om optimaal te profiteren van de voordelen van een elektrische tandenborstel, is het belangrijk om de veelgemaakte fouten bij het poetsen te vermijden. Zorg voor een zachte poetsdruk, maak gebruik van de timerfunctie, vervang opzetborstels op tijd en pas de juiste poetstechniek toe. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan alle delen van je gebit en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de poetstijd. Blijf je verdiepen in goede mondverzorging en raadpleeg voor meer informatie de andere artikelen op onze website over elektrische tandenborstels en mondverzorging.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle elektrische tandenborstels.

© 2024 Beste Elektrische Tandenborstel, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten