Tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel: de juiste techniek

Tandenpoetsen met een elektrische tandenborstel: de juiste techniek

Inleiding

Een goede mondhygiëne is essentieel voor het behouden van gezonde tanden en tandvlees. Regelmatig poetsen helpt bij het verwijderen van tandplak en voorkomt gaatjes. Er zijn verschillende manieren om je tanden te poetsen, waaronder handmatig en elektrisch tandenpoetsen. In deze blog bespreken we de juiste techniek voor het poetsen met een elektrische tandenborstel, zodat jij het beste uit jouw mondverzorgingsroutine kunt halen!

Voordelen elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels hebben diverse voordelen ten opzichte van handmatige tandenborstels:

  • Effectievere reiniging: Uit onderzoek is gebleken dat elektrische tandenborstels beter in staat zijn om tandplak en bacteriën te verwijderen dan handmatige tandenborstels.

  • Minder tandplak: De constante beweging van de borstelkop op een elektrische tandenborstel zorgt voor een grondigere reiniging, wat resulteert in minder tandplak op de tanden.

  • Tijdbesparend: Elektrische tandenborstels nemen een aanzienlijk deel van het werk uit handen, waardoor je sneller en efficiënter je tanden kunt poetsen.

  • Elektrische tandenborstelapparaattypes en technologieën: Er zijn verschillende technologieën beschikbaar voor elektrische tandenborstels, zoals oscillerende en sonische technologie. Elk type heeft zijn eigen voordelen en functies, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw behoeften past.

Algemene aanbevelingen voor tandenpoetsen

Voordat we ingaan op de juiste techniek voor het poetsen met een elektrische tandenborstel, zijn er enkele algemene richtlijnen voor tandenpoetsen die je in gedachten moet houden:

  • Poets minimaal twee keer per dag
  • Poets minimaal twee minuten per keer
  • Vervang borstelkoppen tijdig (elke 3-4 maanden)

Voorbereiding op het elektrisch tandenpoetsen

Voordat je begint met het poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel, is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen:

  • Kies een geschikte elektrische tandenborstel: Er zijn verschillende soorten en merken elektrische tandenborstels op de markt. Kies een model dat bij jouw behoeften en budget past.

  • Kies de juiste borstelkop voor jouw behoeften: Er zijn diverse borstelkoppen beschikbaar, elk met hun eigen specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan borstelkoppen voor gevoelige tanden, voor een diepere reiniging of voor het witter maken van de tanden. Kies er één die past bij jouw mondverzorgingsbehoeften.

  • Gebruik fluoride tandpasta: Fluoride helpt bij het versterken van het tandglazuur en voorkomt gaatjes. Gebruik daarom een tandpasta die fluoride bevat.

  • Bevochtig de borstelkop vóór gebruik: Om te zorgen dat de tandpasta goed verdeeld wordt en om te voorkomen dat de tandenborstel te veel trilt, is het verstandig om de borstelkop kort onder de kraan te houden voordat je gaat poetsen.

Stap voor stap: de juiste poetstechniek met een elektrische tandenborstel

Het goed gebruikmaken van een elektrische tandenborstel kan soms wat oefening vereisen. Volg deze stappen om de juiste techniek toe te passen:

  1. Begin bij één van de vier kwadranten van je mond: Verdeel je mond in vier delen (bovenkant, buitenkant, binnenkant). Kies een kwadrant om mee te beginnen.

  2. Reinig eerst de achterste kiezen en verplaats de borstel langzaam naar de voorkant: Start met de achterste kiezen en beweeg langzaam naar voren. Hou de borstel tegen het tandoppervlak en het tandvlees aan en probeer de rand tussen het tandvlees en de tanden te bereiken.

  3. Houd de borstelkop in een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandvlees: Door de borstel in een hoek te houden, kan de borstelkop gemakkelijker bij de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees komen.

  4. Laat de tandenborstel het meeste werk doen – voorkom te veel druk uitoefenen: Oefen niet te veel druk uit op de tandenborstel; laat de elektrische tandenborstel het werk doen.

  5. Poets elk tandoppervlak gedurende enkele seconden: Blijf een aantal seconden op elk tandoppervlak om ervoor te zorgen dat de tandenborstel de tandplak goed kan verwijderen.

  6. Besteed extra aandacht aan de achterste kiezen en contactvlakken tussen tanden: Deze gebieden zijn vaak lastiger te bereiken en hebben meer kans op ophoping van tandplak.

  7. Vergeet de kauwoppervlakken niet: Poets ook de bovenkant van de tanden waar je mee kauwt, om voedselresten en tandplak te verwijderen.

  8. Poets de tong en/of het gehemelte voor frissere adem: Een elektrische tandenborstel kan ook gebruikt worden om de tong en het gehemelte te reinigen en zo de adem te verfrissen.

  9. Herhaal deze stappen voor elk kwadrant: Volg bovenstaande stappen voor elk deel van de mond om het poetsen volledig af te ronden.

  10. Spoel je mond en tandenborstel af na het poetsen: Spoel na het poetsen je mond met water om de losgemaakte tandplak en tandpasta te verwijderen. Spoel ook de borstelkop goed af onder de kraan.

Veelgemaakte fouten bij het elektrisch tandenpoetsen

Bij het poetsen met een elektrische tandenborstel zijn er een aantal veelgemaakte fouten die je wilt vermijden:

  • Te veel druk uitoefenen
  • Te snel bewegen tussen tanden
  • Te kort poetsen
  • Niet alle kwadranten gelijkmatig poetsen
  • Vergeten om borstelkoppen op tijd te vervangen

Extra tips voor optimale mondhygiëne

Naast het juist gebruiken van een elektrische tandenborstel, zijn er nog enkele tips voor het behouden van een goede mondhygiëne:

  • Gebruik naast de elektrische tandenborstel ook flosdraad of interdentale ragers: Zo kom je op plekken waar de tandenborstel niet bij kan en verwijder je tandplak tussen de tanden.

  • Geregeld mondwater gebruiken: Mondwater kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en het verfrissen van de adem.

  • Bezoek de tandarts minimaal twee keer per jaar voor controle: Regelmatige controle bij de tandarts zorgt ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig gesignaleerd en aangepakt kunnen worden.

Conclusie

Het toepassen van de juiste techniek voor het elektrisch tandenpoetsen is van groot belang voor het behouden van een goede mondhygiëne. Door tijd en aandacht te besteden aan het correct poetsen met een elektrische tandenborstel, draag je bij aan een gezondere, stralende glimlach!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle elektrische tandenborstels.

© 2024 Beste Elektrische Tandenborstel, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten